شریان مغزی میانی
شریان مغزی میانی. بزرگترین شاخه و دومین شاخه انتهایی شریان کاروتید داخلی است. در شیار جانبی بین لوب های پیشانی و گیجگاهی قرار می گیرد و بخشی از دایره ویلیس در داخل مغز است و شایع ترین رگ خونی آسیب شناسی در مغز است.برای دریافت مشاوره از بهترین جراح مغز و اعصاب در تهران اینجا کلیک کنید
ساختار
MCA به چهار بخش اصلی جراحی تقسیم می شود که از M1 تا M4 نامیده می شوند.
- بخش M1 از انتهای شریان کاروتید داخلی امتداد می یابد و مغز را تا تقسیم آن سوراخ می کند.
- بخش M2 دو شاخه می شود یا گاهی اوقات سه شاخه می شود. به سمت شکاف سیلوین حرکت می کند و شاخه های آن به قشر مغز ختم می شود.
- بخش M3 به صورت خارجی از طریق اینسولا به داخل قشر حرکت می کند. سرانجام،
- بخش های M4 نازک هستند و از شکاف سیلوین تا قشر گسترش می یابند
تابع
بخش بیشتری از سطح جانبی مغز (شامل نواحی حرکتی و حسی اصلی) را تامین میکند و همچنین شریانهای مخطط را تامین میکند که ساختارهای عمیق از جمله کپسول داخلی را تامین میکنند
اهمیت بالینی
به طور کلی شریان مغزی میانی شایعترین و آسیبپذیرترین رگ خونی است [4]
آمبولی MCA
آمبولی از طریق رگ های خونی منتقل می شود تا زمانی که در MCA قرار گیرد. انسداد شریانی مانع از پرفیوژن خون اکسیژن دار به پارانشیم مغز می شود و در نتیجه سکته مغزی ایسکمیک باعث ادم مغزی و نکروز بافت پارانشیم مغز می شود.
. سکته مغزی MCA به عنوان سندرم شریان میانی نشان داده می شود. ارائه می دهد با:
- از دست دادن حسی طرف مقابل پاها، بازوها و دو سوم پایین صورت به دلیل نکروز بافت قشر اولیه حسی تنی.
- فلج طرف مقابل بازوها، پاها و صورت ممکن است به دلیل نکروز قشر حرکتی اولیه مشاهده شود که از نظر بالینی به صورت ضعف عضلانی، اسپاستیسیته، هایپررفلکسی و مقاومت در برابر حرکت (علائم نورون حرکتی فوقانی) مشاهده می شود.
- انحراف چشم در همان طرف به دلیل ایسکمیک شدن قشر فرونتال Brodmann ناحیه 8، اختلال در برنامه ریزی حرکت چشم، علائمی که با همیانوپسی همنام طرف مقابل تشدید می شود، مشاهده می شود. اگر بخش فوقانی MCA تحت تأثیر قرار گیرد، سکته مغزی نیمکره غالب و معمولاً سمت چپ منجر به آفازی بروکا می شود. در مقابل، اگر بخش تحتانی MCA تحت تأثیر قرار گرفته باشد، آفازی ورنیکه یا هدایتی ممکن است دیده شود. سکته مغزی نیمکره غیر غالب و اغلب سمت راست منجر به سندرم همی غفلت می شود که با آنوسوگنوزیا، آپراکسی و غفلت نیم فضایی تظاهر می کند.
انفارکتوس عدسی
انفارکتوس شاخه های عمیق و سوراخ دار لنتیکولستریت MCA نیز به احتمال زیاد ناشی از آمبولی با منشاء قلبی است.
ناهنجاری های شریانی وریدی
ناهنجاری های شریانی وریدی (AVMs) اتصالات شریانی وریدی مادرزادی هستند که می توانند در هر نقطه ای از مغز پیدا شوند.
آنوریسم ساکولار (آنوریسم توت)
آنوریسم ساکولار شایع ترین زیرگروه آنوریسم است. اینها معمولاً در نواحی انشعاب/ سه شاخه شدن به دلیل ضعف عروق خونی و بیرون زدگی وجود دارند. آنوریسم ساکولار حدود یک سوم مواقع در MCA وجود دارد. آنها با عوامل خطر مانند بیماری کلیه پلی کیستیک اتوزومال غالب (ADKPKD)، سندرم اهلرز-دانلوس ، سیگار کشیدن، فشار خون بالا و سن مرتبط هستند. عوامل خطر احتمال پارگی و خونریزی داخل مغزی را افزایش می دهند .